Alla pratar om AI, även vi. För är det inte dags att vi börjar inkludera AI-modeller i våra webbplatser också? Självklart! :)

Låtar och serier som streamingtjänsterna rekommenderar åt oss är baserade på data om våra tidigare uppspelningar. Detsamma gäller för produktrekommendationer i en webbshop som är baserade på vad andra kunder har köpt. Gemensamt för alla de här funktionerna är att de har en nivå av AI som grund. 

4 nivåer av AI

Idag talar vi ofta om fyra nivåer eller lager av AI (som alla börjar på A på engelska):

  • Automatiserad intelligens: automatisering av manuella och standardiserade rutinuppgifter.
  • Assisterad intelligens: hjälper människor att utföra uppgifter snabbare och bättre. 
  • Förhöjd intelligens (eng: augmented): hjälper människor att fatta bättre beslut. 
  • Autonom intelligens: automatiserade beslutsfattarprocesser utan mänsklig inblandning.

Vissa tjänster kombinerar flera nivåer, som exempelvis AI-modellen som vi erbjuder till våra större webbplatser. Modellen kombinerar såväl automatiserad som assisterad intelligens för att rekommendera innehåll till besökare, både på startsidan och längre ner i sidstrukturen.

Är AI bara för stora webbplatser?

Nej, AI är inte bara användbar på stora sajter, men större mängder information betyder ofta en mer komplex navigering, vilket också gör det svårare för besökare att få en komplett överblick. Då uppstår ett behov av att enkelt kunna lyfta fram det innehåll som ligger djupare ner i strukturen för de besökare som är ute efter just den informationen.

I en större organisation går det mycket tid till att uppdatera webbplatsen och fördela utrymme mellan allt innehåll som besökarna behöver. Här kan AI-modeller göra enorm skillnad i vardagen genom att uppdatera webbplatsen och se till att besökare får riktade innehållsförslag färdigt serverade. När besökarna snabbare och enklare hittar vad de verkligen söker frigörs samtidigt tid hos personalen för andra frågor. 

Hur fungerar AI-modellen?

AI-modellen skapar sina rekommendationer baserat på information om till exempel geografiskt avstånd från webbplatsens "hem" kombinerat med vilken tid på året och dygnet det är. Ingen personlig information alltså! När besökaren sedan surfar vidare kommer rekommendationerna att ändra beroende på vilka ämnesområden hen väljer att klicka på och visa intresse för. Och som de flesta AI-tjänster blir modellen mer och mer mogen, och skapar bättre och bättre rekommendationer, ju fler besök den blir matad med. 

Kan jag testa den här nya spännande AI-funktionen?

Ja, snart på en myndighetswebbplats nära dig! Åland är ett litet samhälle och mängden besök till olika webbplatser är generellt inte är så många varje månad. Därför kan det dröja någon månad innan AI-modellen är tillräckligt mogen. Vi kommer självklart att berätta mer under vägen!

Blev du nyfiken? Funderar du på om det skulle passa din webbplats och vill veta vad det kostar?

Hör av dig till Carina eller Jonas så berättar vi mer!